CAG Consoden sprider kunskap

För oss på CAG Consoden är det viktigt att vara med och bidra till nutidens och framtidens vårdpersonal och deras kunnande, även i tidiga faser.

Medicinsk terminologi, språkvård och skrivregler

Henrik Nilsson, terminologikonsult hos CAG Consoden, har sedan slutet av 2023 utbildat blivande medicinska vårdadministratörer (tidigare kallade medicinska sekreterare) i medicinsk terminologi, språkvård och skrivregler. Utbildningen har skett på plats i Örebro vid Consensus och på distans via en lärplattform. I den första delen av kursen blandades frågor om språkvård och språkriktighet med färdighetsträning i engelska och diktatskrivning. De drygt 30 studenterna fick diskutera allt från stigmatiserande ordbruk (fetma har t.ex. ersatts av obesitas) och könsneutralt språk till ”patientvänliga termer” kontra vårdpersonalens specialspråk. Principer för användning av skiljetecken och försvenskning (av till exempel methaemoglobinaemi till methemoglobinemi) har också stått på schemat liksom allmännare frågor om satsradning och skillnaden mellan var och vart.

I den senare delen av kursen skiftade fokus till latinet och dess användning inom hälso- och sjukvård. Substantivens indelning i deklinationer och adjektivens böjning blev en plattform för bedömning av längre medicinska uttryck av typen hernia inguinalis obliqua acquisita mobilis dextra (högersidigt, rörligt, förvärvat, snett ljumskbråck).

“Henrik har gjort ett jättebra jobb och varit så tillmötesgående mot oss. Han fick något som jag tycker var jättesvårt och helt obegripligt att bli ganska roligt”
Student, Consensus
“I vår utbildning till medicinsk vårdadministratör är kopplingen mellan arbetslivet och utbildningen oerhört viktig. Vi vil säkerställa att våra studenter får den kunskap, både teoretiskt och praktiskt, som verkligen krävs för deras yrkesroll. Samarbetet med CAG Consoden och Henrik som lärare har fungerat utmärkt. Det var viktigt för oss att få in en lärare med rätt kompetens och att då ha fått tag i en terminolog med erfarenhet från arbete med andra regioner har varit mycket bra. Den teoretiska biten med de praktiska exemplen under kursen ”Medicinsk terminologi och skrivregler” tycker vi har förberett våra studenter väl”
Consensus

Blivande medicinska sekreterare utbildas i kursen ”E-hälsa”

Sedan slutet av 2022 har Love Östlund, sjuksköterska och e-hälsokonsult hos CAG Consoden, på uppdrag av Stockholms stad utbildat blivande medicinska sekreterare i kursen ”E-hälsa” vid Frans Schartaus Handelsinstitut. Utbildningen av en klass på drygt 30 elever har skett på plats med inslag av distansundervisning. Kursen utgår från digitaliseringen och hur den förändrar vården utifrån ett slutanvändar- och patientperspektiv. Kursen tar upp hur informationssäkerheten ska upprätthållas på en alltmer digital arbetsplats och hur AI och algoritmiska beslutsstöd förändrar vården – och framför allt hur eleverna ska förbereda sig för dessa förändringar. Kursen ger även en inblick i informatik, terminologi, journalsystems uppbyggnad och marknad samt förändringsledning vid implementering av nya e-hälsoverktyg.

“För oss på Frans Schartaus Handelsinstitut är den branschnära kopplingen central och drivande i alla våra samarbeten. Från dag ett vill vi rusta våra studerande för ett arbete direkt efter examen. Genom vårt samarbete med CAG Consoden får våra studerande inom vårdadministration innovativa och aktuella kunskaper inom e-hälsa och informationssäkerhet. Detta med utgångspunkt i hur det ser ut i dag men också utifrån vad som ligger i pipeline framöver. Den digitala utvecklingen går snabbt inom hälso- och sjukvården och får en allt större betydelse. Därför är dessa områden högst prioriterade i utbildningen. Arbetet med CAG Consoden är professionellt, kännetecknas av en hög flexibilitet och god kvalité”
Emnet Jonsson, studierektor, Frans Schartaus Handelsinstitut

Kontakta oss om du vill veta mer om våra kurser och andra utbildningstjänster

Daniel Marmgård

Konsultchef

CAG Consoden

+46 (0)76 119 48 58