Summering av Jfokus 2022

Konsultbloggen, 2022-05-10

Så var årets Jfokus till ända och det var som vanligt en bra konferens. Trots över 2 års frånvaro och lite strul inför konferensen, tycker jag att allt funkade fantastiskt. Bra talare, bra ämnen och logistik som verkligen fungerar. Plus i kanten att den gick i sköna maj.

Introt brukar ju vara spännande och i år var det passion för fiol när en trio tog oss med på en lite anakronistisk resa genom ett bildligt makrokosmos, eller om det kanske var ett mikrokosmos. Oavsett vad så lämnade man definitivt vardagen bakom sig med det introt. Skönt att vara tillbaka på Jfokus efter en lång tid utan en bra konferens i Stockholm.

Rockstar

Dylan Beattie var keynote speaker och blev genast en favorit. Grundaren av programmeringsspråket Rockstar tog oss på en resa genom kod som endast skrivits för att någon hade lust att skriva den. Kod utan affärsnytta, enbart skapad av glädje och passion till programmering. Beattie, som inte bara visade sig vara en suverän talare, utan både kunde spela gitarr och sjunga sin Rockstar-kod.

Beatties tal dag två var minst lika bra och intressant som det första. Här fick vi insikt om att en text inte bara är en text och varför ‘Å’ kommer sist i det danska alfabetet. Roligt också med lite historia kring hur morsealfabetet och ascii utvecklats och vilka problem detta kan ställa till med beroende på språk, operativsystem och aktuell encoding. Många var vi som kände igen oss i till synes oförklarliga encoding-problem.

Code with me & AI

Hög igenkänningsfaktor var det också på föreläsningen om olika verktyg för parprogrammering. Code with me & Code together har ju de facto varit en standard i teamet under hela pandemin så det var inga stora nyheter. Nu blev föreläsningen mest en genomgång av specifikationen för de olika verktygen. Men det kul att även få en inblick i Git live som även verkar kunna uppmärksamma merge-konflikter i realtid medan man kodar. Det hade såklart varit intressant och givande med en diskussion om fördelarna med att parprogrammera.

Apropå verktyg för parprogrammering så kanske AI är den där nya kompisen man ska programmera tillsammans med. Om man får vara med alltså, för AI verkar klara av en hel del själv. Gerard Sans visade oss i sitt tal hur man med hjälp av maskininlärning och AI kan generera kod utifrån kommentarer i koden och hur AI redan nu kan gissa sig till vad nästa ord i en mening kommer att bli. Galet intressant och man undrar ju lite försiktigt om man som utvecklare kommer behövas i framtiden.

Test containers & TDD

Ett återkommande tema var test i olika former och det var extra kul att det pratades en del om test containers. Vi har nosat lite på denna teknik så det var kul att höra lite mer om dem. Med en test container slipper man mocka bort beroenden och kan istället spinna upp en docker container med en databas, browser eller i princip vad som helst som kan köras i en docker container. Jag är säker på att detta är något vi kommer att kika mer på i kompetensgruppen.

En klok och intressant insikt kring test och varför vi egentligen skriver våra tester levererade Kevin Wittek i sitt tal. Tester skriver vi inte för att chefen säger till oss eller för att uppnå en hög testtäckning, utan för att hjälpa oss i vår utvecklingsprocess att skriva bra kod. För de som redan utvecklar enligt TDD är filosofin kanske redan förankrad, andra lämnade förhoppningsvis salen med nya tankar om varför vi skriver våra tester.

Men trots att Dylan Beattie trollband oss redan i sin keynote var det budskapet i det avslutande talet av Nate Schutta som jag tar med mig från Jfokus. Vi ska inte slentrianmässigt jaga efter det senaste utan vi borde snarare tagga ner och ta hand om det vi har. Teknik som fungerar, är stabil och har en community. Ska vi lyfta in nya verktyg eller nya ramverk måste de motiveras med annat än att vi läste om de på twitter i morse. Att hela tiden börja om med nya tekniker gör det svårt att bli specialist eftersom det innebär att vi behöver göra samma saker om och om igen. Eller som citatet på en av hans slides:

“Most developers don’t have ten years of experience, they have one year ten times”

Vid pennan/ Stefan Nildén, CAG Contactor

Bolag: CAG Contactor

Grundat: 1987, del av CAG sedan 2005

Branscher: Alla branscher

Specialistområden: Specialister inom Java, Frontend, test och testautomatisering

Passion för utveckling: Det är ett privilegium att få arbeta på CAG med alla kompetenta och välutbildade konsulter som brinner för att skapa värde för våra kunder. Att utvecklas tillsammans driver oss framåt.

Adress: Tegnérlunden 3, 111 61 Stockholm

Kontakta oss om du vill veta mer

Annika Rogneby

Sälj- och Marknadschef

CAG Group

Anders Engström

Konsultchef Java

CAG Contactor

+46 (0)70 842 05 94

Nicolas Länninge

VD

CAG Contactor

+46 (0)70 483 43 41

David Caro

Konsultchef Test

CAG Contactor

+46 (0)70 934 33 40