Vår kompetensområdesgrupp för java hade ett lunchmöte för att diskutera vad vi skulle hitta på inför Jfokus. Sedan många år har vi en monter där vi kan träffa och prata med likasinnade. Det är ju lite det som är grejen med Jfokus, att träffa människor som brinner för java, precis som vi. Men alla är inte så sugna på att bara komma fram och snacka så för att underlätta kontakterna har vi alltid något kul som lockar likasinnade till vår monter.
Förra året hade vi en stor träskiva, inklädd i grön filtduk, där vi byggde en bana av plastlister. Genom banan skulle man, med hjälp av mobilen, styra ett klot genom 3 olika sensorer för att komma i mål och få en sluttid. Andra år har vi haft en BB-8, labyrintspel, en slags bulldozer och till och med flugit med en drönare. Drönaren var ju såklart roligast, men det var inte helt poppis hos arrangören, så nu försöker vi hålla oss på marken i fortsättningen. Hur som helst så brukar snabbaste tid i mål vinna ett fint pris och det brukar alltid vara roligt att följa alla som kämpar om förstaplatsen. Dessutom är det ofta ett bra sätt att bryta isen och får börja prata med alla som samlats kring montern.
I år ligger ju konferensen i början av maj då covid satte stopp för den i februari. Eftersom vi inte hade inte mycket tid att spela på gick den där lunchen mest till att spåna på realistiska idéer. Efter en del dividerande bestämde vi oss för att vi skulle damma av förra årets lösning, men byta ut klotet mot en bil vi kan styra.
I måndags träffades vi på CAG och körde på från lunch fram till sena kvällen. Racingbanan från förra året åkte fram och koden från github dammades av. Den lösningen bygger på ett gäng mikrotjänster som vi byggt i Spring Boot. En del av tjänsterna har ett tillhörande frontend som är byggda i lite olika ramverk. Några i React och några i Angular. Kommunikationen mellan frontend och backend sker via REST-api:er. Alla tjänsterna körs sedan var för sig i en egen docker-container och allt orkestreras med hjälp av docker compose.
Det blir gärna lite olika tekniker i dessa projekt eftersom det mesta vi tar fram inför Jfokus drivs av nyfikenhet och kompetensutveckling. Det ska vara roligt och utvecklande om vi lägger några timmar utöver ordinarie arbetstid, vilket gör att vi ofta tar ut svängarna i det vi bygger. Vi testar helt enkelt det vi vill lära oss mer om.
Längst ut på banan står en Raspberry PI som dels pratar med de sensorer man ska passera ute på banan, dels med den tjänst som har koll på det aktuella racet.
I stället för att köra i AWS som förra året bestämde vi oss för att förenkla lite och istället köra hela lösningen lokalt. Att köra allt i AWS var spännande, men innebar att vi fick lägga en hel del tid på konfiguration som inte var helt intuitiv vilket gav oss en hel del huvudbry. Därför gjorde Anders Engström, vår konsultchef, en bra insats som rusade ner på stan och kom hem med en ny mac mini. Efter lite korrigeringar och huvudbry fick vi igång allt förvånansvärt snabbt på den nya macen.
Innan vi avslutade för kvällen hade vi lyckats få igång allt och körde igenom ett helt race, visserligen bara med ett finger i sensorerna, men start-, mellan- och stopp-tider föll på plats. Nästa gång blir det test med en liten bil som blir årets utmaning att styra.
Vid pennan/ Stefan Nildén, CAG Contactor
Bolag: CAG Contactor
Grundat: 1987, del av CAG sedan 2005
Branscher: Alla branscher
Specialistområden: Specialister inom Java, Frontend, test och testautomatisering
Passion för utveckling: Det är ett privilegium att få arbeta på CAG med alla kompetenta och välutbildade konsulter som brinner för att skapa värde för våra kunder. Att utvecklas tillsammans driver oss framåt.
Adress: Tegnérlunden 3, 111 61 Stockholm
Annika Rogneby
Sälj- och Marknadschef
CAG Group