CAG Delårsrapport Q3 2024: Vinsttillväxt i en marknad under återhämtning

Pressmeddelande, 2024-10-23

Tredje kvartalet i sammandrag

  • Intäkterna uppgick till 182,4 (181,8) MSEK, motsvarande en tillväxt om 0,3%, varav organisk tillväxt 0,3% och förvärvad tillväxt 0,0%. Exklusive underkonsultintäkter uppgick den organiska tillväxten till 1,6%
  • EBITA uppgick till 12,9 (11,1) MSEK och EBITA-marginalen uppgick till 7,1% (6,1)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 12,7 (-18,5) MSEK
  • Medeltalet anställda uppgick under kvartalet till 444 (433) och vid periodens slut till 447 (438)
  • Resultat efter skatt uppgick till 7,1 (6,6) MSEK
  • Vinst per aktie efter utspädning uppgick till 0,99 (0,92) SEK. Antal aktier efter utspädning uppgick till 7 167 602 (7 167 602)

Perioden i sammandrag

  • Intäkterna uppgick till 640,5 (641,7) MSEK, motsvarande en tillväxt om -0,2%, varav organisk tillväxt -0,2% och förvärvad tillväxt 0,0%. Exklusive underkonsultintäkter uppgick den organiska tillväxten till 1,1%
  • EBITA uppgick till 52,3 (56,0) MSEK och EBITA-marginalen uppgick till 8,3% (8,7)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 52,1 (35,0) MSEK
  • Medeltalet anställda uppgick under perioden till 446 (432) och vid periodens slut till 447 (438)
  • Resultat efter skatt uppgick till 33,8 (35,7) MSEK
  • Vinst per aktie efter utspädning uppgick till 4,71 (4,92) SEK. Antal aktier efter utspädning uppgick till 7 167 602 (7 167 602)

VD Åsa Landén Ericsson kommenterar:

Under tredje kvartalet, som är årets säsongsmässigt svagaste, levererade CAG ett EBITA-resultat som ökade med 16 procent i kronor, motsvarande en EBITA-marginal om 7,1 procent (6,1). Det är den högsta marginalen någonsin under ett tredje kvartal och ett glädjande bevis på vår välbalanserade affär och goda kostnadskontroll. Särskilt inom Försvarssektorn, som utgör en tredjedel av vår omsättning, är efterfrågan fortsatt stark.

Beläggningen i kvartalet har i genomsnitt varit något svagare än förra året då vi fortfarande upplevde en tillfredsställande efterfrågan inom alla segment. Den svagare beläggningen har kompenserats av att priserna fortsatt att stiga i relativt god takt.

Under kvartalet har vi startat ett antal nya projekt inom systemutveckling vilket tagit den delen av vår verksamhet tillbaka till en mer normal beläggningsnivå. Det är fortfarande stor konkurrens om uppdragen. Vi bedömer att efterfrågan förbättras men i relativt långsam takt. Inom cybersecurity och Drift & Förvaltning ser vi en fortsatt ökande efterfrågan, t ex för projekt inom anpassning till DORA-direktivet, penetrationstester och molnförflyttningar.

Vi har hög medarbetarnöjdhet och en fortsatt låg personalomsättning. Vår arbetsstyrka är oförändrad sedan Q2 och mot föregående år har vi ökat med 3 procent. Vi förväntar oss en starkare marknad under 2025 och är nu väl rustade för framtida tillväxt.

Uthyrningslagen skapar osäkerhet på marknaden

Den 1 oktober började den s.k. Uthyrningslagen gälla. CAG har inte drabbats av förlorade affärer p g a lagen, men det råder stor osäkerhet på marknaden om lagtolkningen. Lagstiftarens intention var att lagen skulle gälla för bemanningsföretag, som typiskt sett hyr ut lagerpersonal och liknande. Vi anser att CAG inte träffas av lagen, men på grund av otydliga skrivningar har lagen kommit att tillämpas mycket bredare. Det är olyckligt både för svensk konkurrenskraft, för våra kunders behov av expertis, för oss som arbetsgivare och paradoxalt nog också för våra konsulter som nu riskerar att bli ”ut-LAS:ade” efter två år hos samma kund. IT-branschens konsulter har en mycket god situation på arbetsmarknaden och behöver inte detta ”skydd”, som i stället blivit ett hot mot deras ofta långa projekt hos kund. Jag hoppas att parterna kraftfullt verkar för att lagen förtydligas så att branschen kan fokusera på kundvärde och på att förbättra Sveriges innovationsförmåga och effektivitet.

Nya projekt och åtaganden

Under kvartalet har vi fortsatt att ta nya affärer. Bland dem kan nämnas större åtaganden inom ledningsförmåga och inom militär sjukvård på FMV och fler projekt på BAE Systems Hägglunds.

Vi har utökat åtagandet inom fintech som vi berättade om i Q2 och fått flera nya förtroenden inom Drift & Förvaltningsverksamheten, bl a för Syre som sysslar med återvinning av polyester och backas av bl a HM, Volvo Cars och Vargas Holding. Vi är stolta över att bidra till en global verksamhet med hållbarhet i fokus.

Andra nya kunder är exempelvis Vitamin Well, Hansen Advokatbyrå och VetFamily, en del av Vimian som är ett globalt bolag inom djurhälsa.

Förvärvsagendan ligger fast

Vi fortsätter att aktivt titta på förvärv och har goda förutsättningar; bra kassaflöden, låg belåning och en attraktiv decentraliserad struktur. Vi är dock noga med att göra rätt förvärv och utvärderar den strategiska och kulturella passningen noggrant, något vi hittills lyckats bra med.

CAG; en av Europas bästa arbetsplatser!

I maj tog CAG för andra året i rad 3:e-platsen i årets Great Place to Work-undersökning för Stora Organisationer. I september rankades vi även som en av Europas bästa arbetsplatser för små och medelstora företag. Det är verkligen hedrande då undersökningen bygger på våra egna medarbetares betyg på oss som arbetsgivare.

AI, en självklar del av CAG

Den 10 oktober anordnade vi vårt traditionella event ”CAG Inspirationskväll”. I år inledde vi med en intressant men också lite skrämmande session under rubriken ”Brott 2.0: AI och den nya digitala kriminaliteten”. Vi fick även ta del av hur man bygger specialiserade AI-botar, hur vi hjälpt Novo Nordisk förbättra sin produktutveckling med hjälp av Systems Lifecycle Management och hur vi hjälpt SKB att optimera lagringen av kärnavfall.

Jag passar på att skicka ett stort tack till alla medarbetare och kunder som delade med sig av expertis och goda idéer. Nu laddar vi tillsammans för en bra avslutning på 2024!

Våra finansiella rapporter finns tillgängliga här:

Rapporter & Presentationer

För ytterligare information, kontakta:

Åsa Landén Ericsson, VD CAG Group AB, 070-208 64 90,

Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank.

Denna information är sådan information som CAG Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning MAR. Informationen lämnades, genom ovanståendes kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 23 oktober 2024 kl. 08.30 (CET).

Besök www.cag.se för mer information.

We accelerate digital innovation for people.
Leading technology. Lasting impact.

CAG är ett IT-konsultbolag specialiserat inom Technology Management, Systemutveckling, Cyber Security, Drift & Förvaltning samt Utbildning. Vi skapar långsiktig samhällsnytta med hjälp av den vassaste kompetensen och den modernaste tekniken. Våra kunder återfinns inom Försvar, Bank & Finans, Industri & Infrastruktur, Handel & Tjänster samt Hälsa & Vård. CAG erbjuder omfattande strategi-och implementationskompetens och hjälper våra kunder att lyckas i små som stora projekt. Vi är cirka 450 medarbetare i självständiga operativa dotterbolag under ett gemensamt varumärke. CAG är noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market sedan 2018. Certified Adviser och likviditetsgarant är Carnegie Investment Bank.

Kontakta oss

Åsa Landén Ericsson

VD och koncernchef

CAG Group